Packaging hét geheim tot jouw verkoopsucces

The first moment of truth, hét punt in de customer journey waarop de consument jouw product ziet, het product opzoekt en het online of in het rayon van de winkel selecteert. Het is de cruciale fase van het koopproces waar een sterke packaging hét verschil maakt. Want in het rayon vormt de consument een mening over je product in slechts 3 seconden. Hieronder lees je in 5 keypoints hoe packaging de omzet van jouw merk kan verhogen.

Packaging hét geheim tot jouw verkoopsucces
Tim Hovestadt
Tim Hovestadt 6 februari 2023 6 min leestijd
Branding

1. Verhoog je shelf impact met packaging.

De zichtbaarheid van consumentenartikelen in een winkelrek is vrij laag, omdat er zoveel merken worden aangeboden. Eyetracking onderzoek in een koekjesrayon wijst uit dat 100 deelnemers gemiddeld niet meer dan 28 van de 193 aangeboden artikelen ziet. Visibiliteit in het rayon is dus van doorslaggevend belang. Packaging speelt hier in een hoofdrol, want door vorm, kleurgebruik, visuals, typografie, tone-of-voice en storytelling verhoog je de Shelf impact van je product: Door de kijkafstand tot de schappen en omdat producten in rijen en kolommen zijn gerangschikt, zien we alleen maar patronen van verschillende producten. Pas als een bepaald patroon onze aandacht trekt, besluiten we om het nader te bekijken. Dit onderscheidend vermogen samen met de aantrekkingskracht van het product op het schap, is iets wat retailers “Shelf impact” noemen en is cruciaal in de aankoopbeslissing van de consument.

Een hogere shelf impact kan leiden tot een verkoopstijging van maar liefst 40%.

Een prachtig voorbeeld hiervan is het wijnrayon in de supermarkt waar soms wel honderden wijnen staan uitgestald, in nagenoeg allemaal dezelfde vorm: de fles. Het enigste onderscheidend vermogen is hier enkel het etiket dat zoveel mogelijk om aandacht probeert te schreeuwen met flashy kleuren en dito vormgeving. Het gevolg is een kakofonie aan prikkels. Shelf impact: Zero
De gemiddelde consument loopt hier volkomen verloren en zal eerder lukraak iets kiezen op basis van wat hem of haar op dat moment het meest aantrekt. Om een hogere shelf impact te bekomen worden er daarom tegenwoordig minder flessen in de schappen gezet maar wel meerdere flessen van hetzelfde merk naast elkaar. Ook de etiketten zijn aangepakt, waar er vroeger geschreeuwd werd om aandacht, worden etiketten tegenwoordig veel esthetischer ontworpen met aandacht voor typografie, een aangepast kleurenpallet en niet onbelangrijk: de ronde medaillesticker met een (al-dan-niet- zelf in het leven geroepen) award die de wijn gewonnen heeft. Dit alles zorgt voor een veel hogere shelf impact. Consumenten krijgen zo namelijk een houvast aangereikt waardoor ze zelf een waardeoordeel kunnen maken en veel gemakkelijker een onderscheid kunnen maken, wat volgens onafhankelijk marktonderzoek leidt tot een verkoopstijging van maar liefst 40%.

  Packaging in cijfers:


  • Maar liefst 72% van de aankoopbeslissingen van klanten wordt beïnvloed door een goed ontworpen packaging, terwijl 64% van de kopers een aankoopbeslissing neemt zonder het normale vooronderzoek, puur op basis van een goede packaging.
  • 52% van de klanten geeft toe dat zij bereid zijn meer te betalen voor de producten als de packaging hen bevalt
  • 74% van de consumenten zegt dat eerlijkheid en transparantie bij de etikettering van producten het vertrouwen van de consument vergroot
  • 30% van de bedrijven meldt een directe omzetstijging na verbetering van de productverpakking

2. Hoe packaging de customer satisfaction van jouw merk kan versterken.

Hoe praktischer de packaging van een product, hoe meer het wordt verkocht. Zo zal een packaging die aantrekkelijk en makkelijk te openen is een grotere customer satisfaction bieden en herhaalaankopen verhogen. De functionaliteit heeft betrekking op de eigenlijke vorm, grootte, functie en inhoud van het product, niet enkel op het etiket of de packaging.
Alhoewel het label van Coca-Cola een uitzondering is. Want ze wisten met enkel hun label te wijzigen een omzetstijging van maar liefst 6,1% te behalen. De ondertussen iconische Coca-Cola Christmas Bow toverde het label om tot een prachtige kerststrik. Het jaar er op werd het uitgerold in maar liefst 33 landen. (bron: dupontevents)

De Coca- Cola Christmas bow werd een doorslaand succes

Maar je kan de customer satisfaction van je product ook met eenvoudige ingrepen verbeteren. Zo merkte ons designteam op tijdens het ontwerpen van een nieuwe packaging voor een klant hoe gebruiksonvriendelijk de standaard sluiting van een doos was. Eerst moest met je nagel een stukje van de sluiting naar buiten duwen om hem dan met 2 vingers te openen. Door wat eenvoudige maquettes te maken kwamen we erachter dat door toevoeging van een kleine inkeping de sluiting veel makkelijker open te doen is. Dit viel de klant ook op en wordt nu standaard gebruikt bij alle packaging werelwijd voor het bedrijf.   

Hoe een eenvoudige ingreep de customer satisfaction weet te verhogen

3. Maak voor e-commerce van je packaging een beleving

66% van de Belgen kopen online en dit aantal blijft stijgen. Je kan als merk een uitgebreid marketingplan hebben en verschillende jaarlijkse campagnes voeren om je usp’s te benadrukken, maar je zal nog steeds moeten concurreren met tientallen soortgelijke merken die precies dezelfde strategie en mechanieken gebruiken. Daarom is voor e-commerce packaging één van de belangrijkste pijlers binnen je brand identity, want bij iedere bestelling is je packaging een kleine vertegenwoordiger van je merk waarmee je het onderscheid kan maken tov je concurrenten, je brandawareness verhoogt en herhaalaankopen stimuleert. Dit onderscheid kan je maken door bijvoorbeeld een stijlvolle uitstraling zoals Apple of Zara (waar consumenten en influencers spontane unboxing video’s van maken), of juist omdat de packaging grappig is zoals de toffe woordspelingen op de dozen van Coolblue, of innovatief zijn zoals de gedrukte ritssluiting om de pakketjes van Bol sneller te openen, of dat handgeschreven bedankje bij je pakket van dat lokale jeansmerk, het zijn allemaal kleine belevingen die je brand naar een hoger niveau tillen bij iedere online bestelling.

Apple en Zara zijn schoolvoorbeelden van hoe packaging een beleving kan worden

4. Packaging is jouw influencer voor merkperceptie

Productverpakkingen hebben ook een onmiskenbare invloed op je merkperceptie. Merkperceptie is nog belangrijker in dit digitale tijdperk waarin klanten de macht hebben om deze te beïnvloeden. Zo zeggen 5 op de 10 onlineklanten dat ze eerder geneigd zijn producten aan te bevelen aan vrienden op basis van een merkverpakking omdat ze denken hier mee een goed beeld hebben van het merk. Productverpakkingen worden steeds meer als hefboom gezien voor ontwikkelen van een betere brandrecognition en -loyalty, het is dan ook niet voor niets dat de grote onlinespelers aanzienlijke bedragen investeren in een goed ontworpen packaging met de juiste uitstraling en tone-of-voice.

5. Je packaging als communicatiekanaal

Slimme bedrijven gebruiken hun packaging om hun merkbeleving verder te zetten en zo meer brandawareness en brandloyalty te creëren. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van storytelling, zo hebben wij voor Appelsientje de packaging aangepast om op een toffe manier meer productinformatie te geven en tegelijk de brand usp’s te benadrukken. Maar denk ook aan kortingsacties die je met stickers op de packaging gecommuniceerd kunnen worden, of om bijvoorbeeld je zomercampagne te communiceren op een multi pack of door een wikkel rond je packaging te maken wat meteen weer je shelf impact verhoogt.

In a nutshell:


 • In het rayon vormt de consument een mening over jouw product in 3 seconden, een sterke packaging maakt hét verschil tussen kopen en laten staan
 • Verhoog de Shelf impact van je product door vorm,kleurgebruik, visuals, typografie, tone-of-voice en storytelling
 • Een gebruiksvriendelijke packaging verhoogt je customer satisfaction
 • Door de juiste branding maak je voor je e-commerce een kleine beleving van iedere online bestelling.
 • Packaging is jouw influencer voor merkperceptie
 • Gebruik je packaging als communicatie drager en creëer zo meer brandawareness en brandloyalty

Voor jouw slimme packaging kan je gerust contact opnemen met Jean-Louis die samen met ons packagingteam altijd het maximale uit iedere verpakking weet te halen voor onze klanten.