Meer views & meer leads met slimme videomarketing
Hoe slim is jouw videomarketingstrategie? Ga je voor een schot hagel of voor een millimeterprecisie? Want dat is het verschil tussen zomaar een video posten en een doordachte video marketingstrategie te hebben. Hieronder lees je in 7 stappen hoe je meer rendement haalt door slimme videomarketing:
1. Stel doelen voor je video marketing.
Wat wil je met je video’s bereiken? In de typische marketing funnel kunnen video’s gemakkelijk in elk van de 5 stadia vallen, zolang je er voor zorgt dat je de boodschap van je video’s afstemt op ieder stadium. Zo kan je voor consumenten aan het begin van de funnel met een aankoopintentie beter een in-het-oog-springende educatieve video maken (bijvoorbeeld een Tutorials of een How-to) die zal zorgen voor geloofwaardigheid en merkidentiteit, zodat uw merk top-of-mind komt te staan. Voor publiek aan het einde van de funnel (de beslissingsfase) kan een testimonial video dan weer de nodige overtuiging geven om u prospect over de streep te halen.
2. Wees slim in je social media selectie
Het is belangrijk om te weten op welke social media platformen je doelgroep actief is, zodat je je videomarketing daar op kunt afstellen. Ieder platform heeft zijn eigen karakter, je kunt bijvoorbeeld Instagram gebruiken voor korte, boeiende video’s en is Snapchat beter geschikt om je brandawareness te verhogen, want door zijn hippe filters en toffe lenses zal je video sneller geshared worden, zoals bijvoorbeeld Disney deed met zijn PhotoPass filter. YouTube gebruikt je dan weer het beste voor langere, meer informatieve video’s en het meer zakelijke LinkedIn is interessant voor wervings- en productlaunch video’s.
Het ene sluit het ander uiteraard niet uit, een mechanisme wat wij vaak hanteren is om een long form (video die langer is dan andere vergelijkbare video’s en zeer effectief is voor brandbuilding en het bereiken van nieuw publiek) op Youtube te plaatsen en op een dedicated landingspage op de website. Vanuit de longform monteren we een afgeleidde teasers en snippets (shorts) die we droppen als Story op Instagram. Je mediaselectie stem je uiteraard wel telkens af het doel van je videomarketing, bij wervingsvideo’s kan je bijvoorbeeld beter Youtube voor je longform inzetten, en LinkedIn en Instagram voor je shorts.
TIP: Zorg er bij de opnames al voor dat alle belangrijke zaken centraal in je beeld staan, want bovenstaande mediaselecties vragen telkens een andere beeldverhouding. Zo is Youtube horizontaal, posts op Facebook, Instagram & LinkedIn vierkant en Instagram stories, Tiktok en Snapchat hanteren een verticaal formaat. Bij de montage zal er telkens per formaat een re-edit gemaakt moeten worden, dan is het handig dat alle belangrijk zaken centraal staan in je beeld, dit scheelt kostbare montage-uren achteraf.
3. Wees disruptive
Dagelijks scrollen we gemiddeld 160 meter per dag, met uitschieters tot 700 meter (meer dan 2x de Eiffeltoren) en ergens in die eindeloze stroom van posts staat jouw video. Je moet er dus uitspringen en om dat te doen wordt er veelal gebruik gemaakt van disruptie. Door iets onverwachts in de eerste seconden van je video te monteren doorbreek je die eindeloze stroom enzorg je ervoor dat de duimen stoppen op jouw video. Voorbeelden hier van zijn tekstanimaties, stroboscopische afwisselende beelden of het gebruik van felle kleuren. Voor een wodkamerk hebben we disruptie van begin tot eind gebruikt om de jonge wispelturige doelgroep vast te houden, dit leverde op Youtube alleen al nonpayed 62K views op.
TIP: Hou er rekening mee dat in de meeste feeds standaard het geluid uit staat (85% van alle video’s op Facebook worden nog steeds zonder geluid bekeken) Zorg ervoor dat je ondertiteling gebruikt (ook voor Nederlandstalige video’s), zo krijgt de ontvanger je boodschap tekstueel mee en vergroot je significant de kans dat je video bekeken wordt.
4. Gebruik de juiste Call-To-Action in je video
Een CTA kan gebruikt worden verschillende doeleinden. Dit is afhankelijk in welk stadium van de marketing funnel je video zich bevindt. Zit je aan het einde van de funnel dan kan je een CTA gebruiken om bijvoorbeeld door te linken naar een verkooppagina op je site of voor een free trial. Zit je video nog hoger in de funnel dan kan de CTA uitnodigen om meer te weten te komen over het product, de website te bezoeken, je in te schrijven of om contact op te nemen.
Een goede CTA heeft altijd een emotioneel en informatief component. Emotioneel omdat ze voldoende gemotiverend moet zijn om actie te ondernemen en informatief omdat ze duidelijke informatie moet geven over hoe de actie moet worden ondernomen. Steek dus in je CTA de juiste boodschap die een oplossing biedt die motiveert om actie te ondernemen, bijvoorbeeld “Meer uitleg nodig over product X? Maak gerust een afspraak”.
Pas je CTA ook telkens aan afhankelijk van je medium. De CTA van je video op je website kan zijn “We hebben Product X ook onder water getest, bekijk het resultaat op onze Instagram”, terwijl de CTA van diezelfde video op je Instagram “Bekijk op onze website hoe klanten Product X ervaren” kan zijn. De CTA is een cruciaal onderdeel van je videomarketing om conversie te genereren, ga hier niet over één nacht ijs en maak gebruik van A/B-test om te zien welke vraag, vorm, kleurgebruik, grootte, lettertype… het best werkt voor jouw merk. Zet bijvoorbeeld eens een pijltje achter je CTA en plaats hem eens in buttonvorm, 2 simpele toevoegingen die instant uitnodigen om actie te ondernemen.
5. Maak sneller van je kijker een koper door social media advertising
Je kan je video’s organisch posten (non-payed) maar je kan ze ook promoten (payed) op social media. Promoten is een belangrijk onderdeel binnen je video marketing en biedt tal van voordelen. Zo kan je dmv het PPC (Pay Per Click) of PPV (Pay Per View) systeem met minder budget dan de klassieke kanalen zeer getarget adverteren. Zo verhoog je de brandawareness, creëer je een hogere conversie en krijg je indept analytics. Wanneer bijvoorbeeld je video verschijnt in de social media-feeds van jouw doelgroep met een ‘gesponsord’ label of je video wordt getoond voor een influencervideo kan dit een echte boost zijn voor het vergroten van de brandawareness, waardoor jouw merk vers in het geheugen van mensen blijft – zelfs als het op een onbewust niveau is.
Online-video marketing in cijfers:
- Video’s op social media krijgen 12 keer meer interactie dan foto’s
- Vorig jaar werd er gemiddeld 19 uur per week naar online video’s gekeken
- 73% van de consumenten beweert dat ze bij een aankoopbeslissing beïnvloed
zijn door de aanwezigheid van social media van een merk - 54% van de consumenten wil meer videocontent zien van een merk of bedrijf waar ze achter staan
- 86% van de marketingprofessionals gebruikt video als marketinginstrument
6. Met ritme en regelmaat blijf je top-of-mind
Het inplannen van je video’s is een must voor elke social mediastrategie. Het is een effectieve manier om je content te verspreiden en je bereik te vergroten. Belangrijk is hier om je video’s met ritme en regelmaat te posten. Gelukkig bieden de meeste social media-platformen je de mogelijkheid om je video’s van tevoren te uploaden om dan te posten op een door jou te bepalen datum en tijdstip. Je kan in deze contentcalenders ook variabelen instellen, zoals de frequentie waarmee je video’s worden gepost, zodat je je content op de meest relevante momenten kunt delen. Ieder social media platform heeft een ander ritme, zo wordt er op LinkedIn en Instagram om de 3 dagen gepost, op Facebook na 2 dagen en kan op Twitter kan je rustig iedere dag iets posten. Gemiddeld, met uitzondering van Twitter, zou je 2 à 3 keer per week een post moeten plaatsen om top-of-mind te blijven. Belangrijk is ook om voldoende afwisseling te bieden door ook bijvoorbeeld foto-posts op te nemen in de planning.
7. Datadriven optimalisatie
Alle social media bieden uitgebreide tools voor analyse en statistieken, die je zowel diagnostische, maar ook vooruitziende inzichten bieden. Zo kan je bijna direct te zien hoe je campagne scoort en kan je deze door A/B testing instant optimaliseren. Vergeet ook niet om je data in te laden in Google Analytics om een duidelijke reporting te krijgen over hoe je campagne het heeft gedaan wat interessant is voor je toekomstige videocampagnes.
Conclusie:
- Integreer video meteen al vanaf het begin in je marketingstrategie
- Weet waar de video’s voor moet dienen binnen de marketing funnel
- Bepaal op basis van de inhoud welk platform het meest geschikt is
- Wees distuptive en pas je CTA aan aan je boodschap en medium
- Promoot je video’s zo maak je van kijkers sneller kopers
- Maak optimaal gebruik van de contentcalender
- Optimaliseer je video’s door gebruik te van analyse en reporting
Hulp nodig bij het invullen van de contentcalender voor jouw merk? Neem gerust contact op met Anthony onze social media expert bij IOTTA