Social Media Marketing: jouw strategie tot social succes

Wist je dat 84% van de Vlamingen dagelijks één of meerdere social media kanalen gebruikt? Een sterke aanwezigheid op social media is cruciaal voor elk bedrijf die z’n marketingmix optimaal wil benutten. Maar hoe kun je het beste uit je social media platforms halen?

Social media

Wat is social media marketing precies?

Wanneer we spreken over social media marketing komt het er op neer dat je bedrijf, merk, product of dienst doordacht aanwezig is op één of meerdere social media kanalen.
Daarbij deel je bovenal relevante en aantrekkelijke content op basis van een gestructureerd contentplan, zorg je voor gevarieerde content afgestemd op de noden en interesses van je doelgroep(en), ga je voor directe interactie met je doelgroep, maar kan je ook concrete acties communiceren… allemaal om jouw merk, product of dienst te maximaal in de kijker te zetten. En dat kan zowel organisch, als betalend. Die marketinginspanningen kan je ook steeds analyseren en optimaliseren, zodat je aanpak optimaal benut worden.

Social media advertising
ATAG social media

Wat is het belang van social media marketing?

Sociale media marketing is belangrijk omdat het je bedrijf of merk in staat stelt om zich online te versterken, je naamsbekendheid te vergroten, je doelgroep te bereiken en te betrekken, en uiteindelijk je verkoop te stimuleren. Sociale media is een essentieel onderdeel geworden van ons dagelijks leven en is een belangrijk communicatiemiddel geworden. Door je bedrijf of merk op sociale media te promoten kan je profiteren van het grote aantal gebruikers en hun gedrag op deze platforms, waardoor je jouw marketinginspanningen effectiever kunt maken en je doelgroep beter kunt bereiken.

Hoe werkt social media marketing?

Eerst en vooral gaan we je doelgroep gaan identificeren, daarna selecteren we de juiste social media-kanalen om hen te bereiken. Dit doe je door relevante content te maken die voor je doelgroep interessant is. Social media marketing speelt dus zeker een cruciale rol in je contentmarketingplan en hoe je deze effectief inzet. Social media is ook de ideale plaats om snel en gemakkelijk te communiceren met je doelgroep. Ga de interactie aan en beantwoordt vragen, reageer op opmerkingen om zo vertrouwen op te bouwen bij je doelgroep en een community-gevoel te creëren. Met social media advertising kan je je campagnes nog meer bereik geven en je merkbekendheid vergroten.

Social Media Marketing hoe werkt het?

Welke doelen wil je bereiken met social media marketing?

De doelstellingen die je wil bereiken hangen natuurlijk wel een beetje af van welk type bedrijf je bent en welke marketingstrategie je volgt. Er zijn wel enkele veelvoorkomende doelstellingen die steeds terugkomen in social media marketing:

1 Merkbekendheid

Verhoog je naamsbekendheid van je bedrijf of merk zodat potentiële klanten je gemakkelijker kunnen vinden en je huidige klanten zich meer en meer bewust worden van je merk.

2 Klantbetrokkenheid & interactie

Door social media efficiënt te gebruiken, stelt het je bedrijf in staat om snel en gemakkelijk interactie met je doelgroep te hebben. Het is een veel persoonlijkere manier van communiceren wat voor een hogere klantbetrokkenheid kan zorgen.

3 Verkeer naar je website

Je contentmarketing goed inzetten op social media zorgt ervoor dat je verkeer naar je website kan genereren. Deel bv. relevante content snippets of links naar landingspagina’s om je doelgroep naar je website te leiden.

4 Genereer leads

Speciale aanbieding of weggeefactie? Promoot ze op social media en genereer extra leads.

5 Stimuleer je verkoop

Door je producten of diensten op extra kanalen te promoten, kan je je verkoop verhogen en nieuwe klanten aantrekken.

Hoe kies je de beste social media kanalen voor je bedrijf

Je wil je social media aanwezigheid versterken, maar op welke platformen doe je dit het best? Waar wil én moet je aanwezig zijn? Ook hier hangt veel af waar je doelpubliek actief is en welke kanalen het beste bij jouw organisatie passen. We zetten alvast even de grootste platformen voor je op een rij:

Facebook
Instagram
LinkedIn
TikTok
Youtube
Snapchat
Pinterest
X(Twitter)

Social Media Marketing kanalen

Aanpak van je social media marketing

Al goed en wel, maar hoe pak je dit nu precies aan? Je start dus best met je eigen doelgroep te bepalen en welke kanalen het best bij je passen. Daarna is het slim om toch ook even naar de concurrentie te gaan kijken. Hoe pakken zij hun social media marketing aan? Wat is goed, wat niet. Op welke social media netwerken zijn ze het meest succesvol? Welke content delen ze precies en hoe vaak doen ze dit? Je hoort het al, je voert dus een social media concurrentieanalyse uit. Op basis van deze waardevolle informatie kan je dan een social media-strategie gaan uitwerken en gieten in een contentplan.

Social media advertising

Je kan ook gaan adverteren op social media, dan spreken we over social media advertising. Door middel van betaalde advertenties kan je een groter publiek gaan aanspreken en bereiken. Afhankelijk van het social media kanaal heb je verschillende vormen van advertenties die je kan uitrollen. Van gesponsorde berichten en videoadvertenties tot heuse influencer-marketing campagnes. Bovendien kan je deze advertenties gericht gaan targeten om ze te tonen aan gebruikers die het meest waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in je product of dienst. Je hebt ook steeds een volledig overzicht van gedetailleerde statistieken om je advertenties op te volgen en waar nodig te verbeteren.

Klaar om met social media van start te gaan?

Hoewel social media vaak heel eenvoudig lijkt, komt er toch wel meer bij te kijken dan je initieel misschien dacht. Veel bedrijven worstelen dan ook om de gewenste resultaten te behalen of om hun strategie doeltreffend en consequent door te zetten. Weet je niet waar te beginnen of heb je het juist moeilijk om het op lange termijn goed door te trekken? Misschien kun je wel hulp gebruiken om voldoende aantrekkelijke content (copy, foto, video…) te maken? Neem dan gerust contact met ons op!

Benieuwd naar wat we voor jouw merk kunnen betekenen?

Ervaar echt meerwaarde.

Bezorg ons je gegevens en wij bezorgen jou een presentatie op maat.

Jouw digital naar een hoger niveau tillen?

Webdesign

Maak je website attractief, interactief & vooral responsief!

E-mailmarketing

Nog steeds 1 van de top 3 meest effectieve kanalen.

Social media advertising

Tiktok, Instagram, LinkedIn… you name it!

SEA

Wie zoekt, die vindt… jouw merk bovenaan!