SEA: Search engine advertising

Miljarden mensen geven dagdagelijks miljarden concrete zoekopdrachten in op Google, YouTube en andere zoekmachines. Wat een gigantisch potentieel! Want, op basis van die zoektermen kan men gericht adverteren en juist die mensen bereiken die op dat ogenblik interesse tonen: hét ultieme moment voor conversie!

SEA

Wat is Search Engine Advertising?

Search engine advertising, ook wel bekend als SEA, omvat het gebruik van zoekmachines zoals Google, YouTube, Bing, Yahoo… om je merk, producten of diensten te promoten. Het doel is om je potentiële klanten te bereiken op het moment dat ze actief op zoek zijn naar informatie die verband houdt met jouw product, dienst, merk of bedrijf. Van een hot prospect gesproken. Daarom dat we dit dus dé no brainer voor iedere marketeer noemen. Het is daarom van essentieel belang SEA op te nemen in je marketingplan en van daaruit de funnel te volmaken.

De voordelen van Search Engine Advertising

Adverteren op zoekmachines biedt tal van voordelen, waaronder:

 • Gerichte targeting: Stelt je in staat om specifieke doelgroepen te bereiken door relevante zoektermen en demografische gegevens te gebruiken.

 • Maximale zichtbaarheid: Door te adverteren op zoekmachines, vergroot je de kans dat je bedrijf wordt weergegeven wanneer potentiële klanten relevante zoekopdrachten uitvoeren.

 • Hogere conversiekansen: Omdat gebruikers al actief op zoek zijn naar gerelateerde informatie, producten of diensten, is de interesse reëel en dus de kans op conversies en aankopen groter.

 • Meetbare resultaten: Je kunt de prestaties van je advertenties nauwkeurig meten en analyseren met behulp van de gegevens en statistieken die zoekmachines bieden. Hierdoor kan je jouw strategie optimaliseren en je return on investment verhogen.

 • Gecontroleerd budget: Je bepaalt zelf hoeveel je aan SEA wil geven door je dagbudget te limiteren. Bovendien wordt ook enkel de “cost per click (CPC)” aangerekend, waardoor je eigenlijk niet betaalt voor het verschijnen in zoekmachines en zodoende zonder extra kost extra visibiliteit genereert.

Natuurlijk zijn er veel soorten SEA. Het juiste type SEA-campagne hangt af van jouw specifieke doelen en behoeften.

Search-advertenties

Dit zijn tekstadvertenties die worden weergegeven boven de organische zoekresultaten wanneer gebruikers specifieke zoekwoorden invoeren. Je betaalt per klik die gebeurt op jouw advertentie (CPC) en je kan bieden op zoekwoorden om te bepalen waar en wanneer jouw advertenties worden weergegeven.

SEA - search advertentie
SEA - display advertenties

Display-advertenties

Dit zijn visuele advertenties zoals: afbeeldingen, banners of rich media. Deze worden weergegeven op websites die deel uitmaken van het advertentienetwerk van een zoekmachine. Deze advertenties kunnen gericht zijn op jouw specifieke doelgroep op basis van demografische gegevens, interesses of website-inhoud.

Shopping-advertenties

Deze advertenties gebruik je voornamelijk als jouw bedrijf bezig is met e-commerce. Ze tonen afbeeldingen, producttitels, prijzen en andere relevante informatie rechtstreeks in de zoekresultaten, waardoor gebruikers snel producten van jou en de concurrentie kunnen vergelijken en kopen.

SEA - Shopping advertenties

Hoe succesvol worden met Search Engine Advertising?

Voor een succesvolle zoekmachineadvertentie is het cruciaal om een doordachte strategie te hanteren. Hier volgen enkele essentiële aspecten om te onthouden:

 • Doelstellingen bepalen: Definieer duidelijke doelstellingen voor je advertentiecampagnes zoals het verhogen van de klikfrequentie, het genereren van leads of het stimuleren van conversies.

 • Zoekwoordanalyse: Identificeer relevante zoekwoorden die overeenkomen met de intentie van je doelgroep en pas je advertenties aan om specifiek op hen te targeten.

 • Compelling advertentieteksten: Schrijf aantrekkelijke en relevante advertentieteksten die de aandacht van gebruikers trekken en hen aansporen tot actie.

 • A/B-testen: Test verschillende advertentievarianten, biedstrategieën en doelgroepinstellingen om te ontdekken welke combinaties het beste presteren voor jouw aanbod.

 • Monitoring en optimalisatie: Hou regelmatig de prestaties van je advertenties in de gaten, analyseer de gegevens en optimaliseer je strategie om de beste resultaten te behalen.

Hoe bepaal ik het budget voor mijn SEA-campagne?

Het budget voor je SEA-campagne kan variëren op basis van verschillende factoren, zoals jouw bedrijfsdoelstellingen, concurrentie, zoekwoordkosten en uw totale marketingbudget. Het is dus raadzaam om een bedrijf met jarenlange ervaring zoals IOTTA te raadplegen. Samen met jou gaan we een relevant budget bepalen waar je comfortabel mee bent en dat geleidelijk opschalen naarmate je positieve resultaten behaalt en het overduidelijk rendement realiseert.

SEA versus SEO: Wat is het verschil?

Hoewel beide gericht zijn op het vergroten van de zichtbaarheid op zoekmachines, is het belangrijkste verschil dat SEO zich richt op het verbeteren van de organische zoekresultaten zonder directe kosten, terwijl SEA betrekking heeft op het betalen voor advertenties om bovenaan de zoekresultaten te verschijnen.

Voor welke bedrijven is SEA interessant?

Simpelweg voor quasi iedereen is SEA interessant. Wat zeggen we? Een must zelfs! Naast zoektermen afgestemd op jouw aanbod en/of op de interesse van je potentiële klant, kan men zelfs advertenties richten op specifieke steden, regio’s of zelfs een bepaalde straal rondom jouw bedrijfslocatie. Van multinationals tot lokale handelaar, SEA is dus geschikt voor bv:

 • E-commercebedrijven die hun online verkoop willen stimuleren

 • Lokale bedrijven die klanten in een specifieke regio willen bereiken

 • Start-ups die snel naamsbekendheid willen opbouwen

 • Bedrijven die specifieke producten of diensten aanbieden en hun doelgroep effectief willen bereiken

 • Bedrijven die direct meetbare resultaten willen behalen en hun marketingbudget efficiënt willen inzetten

 • Kortom, iedereen die z’n aanbod wil pushen 😉
SEA - advertentie Q-viva

Waarom kiezen voor IOTTA?

Zie je door het bos de bomen niet meer? Geen zorgen, wij gidsen je er doorheen. Meer nog, we effenen het pad voor je. Als digital agency hebben we ook hiermee een uitgebreide ervaring en de nodige kennis in-house. Laat ons de last van Search Engine Marketing van je schouders nemen. We nemen de tijd om jouw bedrijf en doelstellingen te leren kennen zodat we een op maat gemaakte SEA-strategie kunnen ontwikkelen die perfect bij jouw behoeften aansluit. Aarzel niet langer, neem vandaag nog contact op en laat ons je begeleiden naar SEA-succes! 👍

Benieuwd naar wat we voor jouw merk kunnen betekenen?

Ervaar echt meerwaarde.

Bezorg ons je gegevens en wij bezorgen jou een presentatie op maat.

Jouw digital naar een hoger niveau tillen?

Webdesign

Maak je website attractief, interactief & vooral responsief!

Social media

Scrollen, liken, sharen… laat je socials scoren!

E-mailmarketing

Nog steeds 1 van de top 3 meest effectieve kanalen.

Social media advertising

Tiktok, Instagram, LinkedIn… you name it!