E-mailmarketing: wat is het en wat zijn de voordelen?

E-mailmarketing is en blijft een krachtige manier om je doelgroep te bereiken en te converteren. Met gerichte campagnes en vooral relevante inhoud blijf je als merk top-of-mind.

E-mailmarketing

Wat is e-mailmarketing precies?

E-mailmarketing is een vorm van direct marketing, waarbij bedrijven gebruik maken van e-mail als communicatiemiddel om hun producten, diensten of content aan te bieden aan een specifieke doelgroep. Bij e-mailmarketing denk je vaak aan een gewone e-mail, maar het gaat natuurlijk veel breder dan dat. Denk bijvoorbeeld maar aan nieuwsbrieven, promotionele aanbiedingen, informatieve e-mails of andere communicatie. E-mailmarketing is een efficiënte en bijzonder krachtige manier om te communiceren met je klanten.

E-mailmarketing soorten

Waarom e-mailmarketing nog steeds relevant is

E-mail behoort nog steeds tot de top 3 communicatiekanalen voor zowel B2C als B2B. Hoewel de eerste e-mail al verstuurd werd in 1971, is hij wel helemaal mee geëvolueerd in de huidige digitale marketing mix. Zonder dat je het misschien goed en wel beseft, maar e-mailmarketing speelt een cruciale rol in je marketingstrategie van je bedrijf. Er niet op inzetten zou betekenen dat je heel wat sales opportuniteiten en kansen om duurzame klantrelaties op te bouwen zou kunnen mislopen. Dat willen we uiteraard niet 😜 en daarom sommen we enkele voordelen van e-mailmarketing voor je op.

E-mailmarketing relevant

“Elke dag worden er ongeveer 347,3 biljoen e-mails verstuurd.”

Voordelen van e-mailmarketing

Het gebruik van e-mailmarketing biedt dus nog wel wat voordelen ten opzichte van andere online marketingkanalen. Zo kan je helemaal zelf je doelgroep gaan bepalen en segmenteren. Je boodschap die je wil communiceren kan je persoonlijke maken, wat toch altijd sterk binnenkomt bij klanten. E-mailmarketing is ook perfect meetbaar en kan je zo goede inzichten geven, zo kan je bijvoorbeeld zien welke persoon je e-mail al dan niet geopend heeft, wanneer ze deze geopend hebben, waar ze op geklikt hebben, etc. Je bepaalt zelf het moment dat je doelgroep jouw boodschap ontvangt. Stuur je periodieke e-mails of doe je beroep op marketing automation? Je opties zijn zo talrijk, dat je er wel even zoet mee bent.

E-mailmarketing voordelen

Doel van e-mailmarketing

Je begrijpt nu wel de voordelen, maar je vraagt zich misschien nog af wat dan het specifiek doel is van e-mailmarketing. Je stuurt natuurlijk geen e-mail om zomaar te versturen. Er kunnen altijd doelen gekoppeld worden aan verschillende type e-mails. E-mailmarketing helpt je deze drie belangrijke doelstellingen te bereiken:

  • Conversie

  • Brand awareness

  • Customer loyalty

1. Conversie

Een bedrijf wil natuurlijk verkopen, laten we daar niet moeilijk over doen. Maar de dag van vandaag kom je er niet meer mee weg om gewoon “platte commercie” te voeren. Zijn er ergens aanbiedingen op je aanbod? Lanceer je een nieuw product en koppel je dit aan een promotie? Dan kan je dit wel laten weten aan je subscribers met een e-mailcampagne om je sales te boosten. Wat ook altijd leuk is om gepersonaliseerde coupons te versturen bij verjaardagen, zo geef je hen een leuke attentie voor hun verjaardag en het is een manier om je publiek opnieuw te betrekken. Je moet dit natuurlijk niet allemaal handmatig gaan beginnen bijhouden en versturen, via automation kunnen we dit volledig geautomatiseerd laten verlopen.

E-mailmarketing conversie
E-mailmarketing brand awareness

2. Brand awareness

Wat leuk is aan e-mail is dat je iemand rechtstreeks bereikt, er is een soort van één-op-één communicatie met je klant. Zeker de dag van vandaag zijn mensen bijzonder selectief in welke e-mails ze willen ontvangen. Maak er dus gebruik van om impactvolle e-mails te versturen en je merk top-of-mind te laten blijven bij je publiek. Een gepersonaliseerde e-mail komt veel beter binnen, dan bijvoorbeeld een social media post, waar je niet zeker kan zijn dat een bepaald iemand deze gezien heeft. (Wat natuurlijk niet wil zeggen dat je niet moet inzetten op social media hé 😜) E-mailmarketing is ook volledig schaalbaar, je kan naar een hele grote groep sturen of net naar een heel specifiek segment, terwijl het wel nog steeds kostenefficiënt blijft.

3. Customer loyalty

Loyaliseer je klanten, door hen relevante content aan te bieden via e-mail. E-mailmarketing kan dus ook een hele belangrijke rol spelen in je contentstrategie. Eigenlijk kan je e-mail over heel de customer journey terug vinden om verschillende doelen te bereiken: lead-nurturing, conversion, onboarding en retention. Elk van hen stimuleert de klantloyaliteit en zorgt ervoor dat jouw merk er bovenuit springt.

E-mailmarketing customer loyalty

Hoe begin je aan e-mailmarketing?

Wil je graag meer halen uit je e-mailcampagnes? Wil je weten hoe je een e-maillijst opbouwt? Vraag je zich af hoe die automatiseringen nu precies werken? We begrijpen dat er veel op je afkomt wanneer je wil starten met e-mailmarketing. Daarom staan we steeds paraat om je advies te geven bij de invulling en uitvoering van jouw e-mailstrategie. Door onze expertise in geïntegreerde communicatie kunnen we een partner zijn doorheen het hele traject, van contentcreatie tot het effectief opzetten van automatiseringen. Neem gerust contact op om meer te halen uit jouw e-mailmarketing.

Benieuwd naar wat we voor jouw merk kunnen betekenen?

Ervaar echt meerwaarde.

Bezorg ons je gegevens en wij bezorgen jou een presentatie op maat.

Jouw digital naar een hoger niveau tillen?

Webdesign

Maak je website attractief, interactief & vooral responsief!

Social media

Scrollen, liken, sharen… laat je socials scoren!

Social media advertising

Tiktok, Instagram, LinkedIn… you name it!

SEA

Wie zoekt, die vindt… jouw merk bovenaan!