Social media in B2B?
7 strategische inzichten voor maximale impact

Social media is al lang geen optioneel kanaal meer voor B2B. Het is een cruciale tool geworden voor zichtbaarheid, interactie en groei. Toch krijgen wij vaak de vraag: hoe benut je social media in B2B nu maximaal? In dit artikel delen we zeven inzichten die jouw B2B social media-strategie kunnen transformeren.

Social Media in B2B: 7 strategische inzichten voor maximale impact
Jean-Louis van Nunen
Jean-Louis van Nunen 25 november 2024 6 min leestijd
Marketing

Social media is ook voor B2B een volwaardig kanaal geworden. Maar liefst 75% van de B2B-kopers gebruikt sociale media voor aankoopbeslissingen, waarvan 50% LinkedIn gebruikt. Door een combinatie van organische content, targeted ads en retargeting zorg je al snel voor meer kwalitatieve leads. We geven je alvast 7 insights mee om je op weg te helpen:

1. LinkedIn: Jouw professionele platform bij uitstek

Als er één platform is dat B2B-marketeers niet mogen negeren, dan is het LinkedIn. Hier ontmoet je beslissers, bouw je relaties uit en versterk je jouw merk. Wist je dat zakelijke professionals gemiddeld 40 minuten per dag op LinkedIn doorbrengen? Door slim te posten, te netwerken en thought leadership te demonstreren, vergroot je direct je zichtbaarheid & credibiliteit.

En dan hebben we het niet enkel over je company page, maar ook de individuele profielen van jezelf en andere medewerkers. Bij IOTTA geven we daarom ook actieve LinkedIn-sessies voor klanten én hun medewerkers (zie verder onder punt 5)

Maar iedere B2B-klant zit in z’n vrije tijd ook wel eens op Instagram, Facebook en evt zelfs TikTok. Neem die kanalen evt dus ook mee op in je social mediaplan en pas je content aan.
Qua employer branding zijn het sowieso ook essentiële media om uitstraling te geven aan je bedrijf én die uitingen zien ook je potentiële klanten weer op hun beurt.

Waarom inzetten op social media?

  • Je geeft zichtbaarheid aan je bedrijf, bereikt gerichter je doelgroep en breid je bereik uit
  • Je vergroot je merkbekendheid & je wordt sneller top-of-mind
  • Je werkt aan je klantbetrokkenheid en je relatieopbouw
  • Overstijg de concurrentie en etaleer je expertise met thought leadership
  • Het is ook ideaal om je employer branding te boosten, wat dan ook weer door je potentiële klanten gezien wordt.

=> IOTTA geeft ook trainingssessies waarbij onze klanten hun medewerkers actief betrokken worden.

2. Content is King, Relevantie is Queen

Maar hoe pak je dit nu het best aan? En wat moet je posten? Generieke content werkt niet meer. In B2B draait alles om relevantie en waarde creëren voor je doelgroep. Zorg dus dat jouw content niet alleen informatief, maar ook praktisch en onderscheidend is. B2B-klanten verwachten nu éénmaal diepgang, expertise en concrete meerwaarde.

Een mooi uitgewerkte casevideo waarbij de klant en medewerkers van je bedrijf toelichten hoe jullie diensten/producten hen geholpen hebben, toont niet alleen jullie expertise, maar bouwt ook vertrouwen op. Het toont dus perfect aan dat jullie concreet van meerwaarde kunnen zijn voor potentiële leads die met dezelfde of gelijkaardige problematieken te maken hebben.



Hoe je deze video(s) het best aanpakt kan je trouwens lezen in onze Ebook over Case- & Testimonial videos 😉.

Jouw social media-content moet:


  • Praktische kennis bevatten die jouw doelgroep helpt bij hun uitdagingen.
  • Relevantie hebben voor de specifieke behoeften en interesses van jouw doelgroep.
  • Onderscheidend zijn ten opzichte van concurrenten.

3. Persoonlijke Storytelling: Humanize your brand

Hoe je het ook draait of keert, in B2B zijn we ook maar “gewone” (de één al meer dan de ander 😉) mensen. Een menselijke connectie geeft niet alleen een gezicht aan je bedrijf, maar komt ook veel persoonlijker over bij de B2B beslissingsnemers. De menselijke kant zeg maar van je bedrijf, die expertise overbrengt en vertrouwen opwekt.

Wees dus niet bang om zelf ook eens in de schijnwerpers te staan. Profileer je als expert, wees trots op je expertise en toon hoe jij jouw klanten verder kan helpen.

4. De “Date-killer”

Omdat het bij velen misschien al even geleden is, herhalen we dit even 😉: Pas op voor de “Date-killer”. Net zoals bij een date mag je niet teveel over jezelf praten of erger alleen maar pochen over jezelf. Je LinkedIn-posts zijn geen salespitch! Luister bij je doelgroep wat er speelt en wat hun pijnpunten zijn. Maak dus geen post over een nieuw product die boordevol nieuwe specificaties bezit, maar eerder hoe dit product een mogelijke pijnpunt bij klant X heeft kunnen oplossen.

Social media is ook een plek voor dialoog en om interesse te tonen in je doelgroep. Dit kan je doen door actief te gaan reageren op posts in je netwerk. Probeer in je (relevante) posts reacties uit te lokken dmv vragen. Precies zoals bij een date dus 👍.

5. Interne workshop to the rescue

Wil je graag de ins-& outs van LinkedIn leren kennen of zit je nog met vragen hoe je dan best content ideeën opdoet? Bij IOTTA organiseren wij voor onze klanten ook LinkedIn-workshops, waarbij we jou en andere medewerkers van je bedrijf wegwijs maken in LinkedIn én enthousiasmeren om het actief te benutten. Zo breng je iedereen onboard en zit je als bedrijf op één lijn.

In de workshop behandelen we oa. hoe je visueel je bedrijf herkenbaar kunt maken doorheen alle medewerkers, hoe je contentideeën kunt vergaren binnen je bedrijf en hoe je dit allemaal het best praktisch aanpakt zodat je meteen aan de slag kan. En, daarbij fungeert IOTTA ook als discrete helplijn voor elk van je medewerkers zodat zelfs de minst ervaren medewerker toch succesvol z’n steentje mee kan bijdragen en snel een ervaren gebruiker wordt.

6. Hoe ga je praktisch aan de slag?

Probeer eerst en vooral even stil te staan met hoe je alles wilt gaan aanpakken. Lukraak beginnen posten is meestal geen goed idee. De bovengenoemde workshop biedt hier bv. al een mooi begin aan. Maar heel vaak maken we ook samen met de klant een contentplan waarbij dan taken worden vereeld, bestaande content wordt (her)gebruikt of nieuwe wordt gecreëerd.

Enkele puntjes waar je best even bij stilstaat:

1. Contentplan: Wat wil je gaan posten?

2. Consistentie: Post regelmatig en consistent, een contentkalender kan hier bij helpen.

3. Duidelijke boodschap: Hou je kernboodschap van je posts to-the-point en niet versnippert.

4. Herkenbaarheid: Een schrijfstijl en tone-of-voice die bij je past doet wonderen en maakt het geheel herkenbaar. Ook in de visuele elementen kan je voor herkenbaarheid zorgen van je merk/bedrijf.

7. Adverteren: gericht én slim

Met de persoonlijke profielen van jezelf en de verschillende medewerkers heb je al een mooi netwerk met een relevante doelpubliek. Maar je kan je bereik ook snel en gericht uitbreiden dmv specifieke advertenties. Dit kan zowel met je companypage als met mooie, relevante posts van medewerkers.

Door gebruik te maken van verschillende targeting-opties binnen LinkedIn kunnen we jouw boodschap bij een zeer specifieke doelgroep krijgen. Bepaal de focus van je campagnes: leads genereren, awareness, trustbuidling, sollicitanten… Test verschillende advertenties en optimaliseer op basis van de prestaties om conversies te verhogen.

Conclusie: transformeer ook voor B2B je social media als strategische accelerator!

Social media in B2B is geen bijkomstigheid meer, maar een fundamenteel onderdeel van elke succesvolle B2B-marketingstrategie. Door slim, strategisch en authentiek te werk te gaan, benut je de kracht van deze kanalen maximaal.

Klaar om jouw B2B social media-strategie naar het volgende niveau te tillen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Wil je meer halen uit jouw B2B social media-strategie?

Contacteer Jean-Louis om van jouw beursdeelname een sales-succes te maken

Als ervaren communicatiebureau hebben we een doorgedreven marketingexpertise die ik graag aan je voorstel tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik ben er zeker van dat je zal geïnspireerd worden door ons werk én onze passie. Stuur me gerust een mailtje om over jullie ambities te spreken.