Je merknaam: dé main connector met je doelgroep

“Kan je eens Googelen hoe ik die Velcrostrip moet bevestigen aan de Velux?” U las net dé ultieme natte marketingdroom van iedere marketeer! Een zin die maar liefst 3 merknamen bevat die soortnamen geworden zijn. Deze namen ontstaan niet zomaar, maar zijn het resultaat van een doordachte namesearch. Hier onder lees je hoe we te werk gaan.

Merknaam

What’s in a name

Als het aan ons ligt héél veel, want zonder naam geen merk. Het laten bedenken van een merknaam is absoluut de investering waard, want het is bepalend voor de herkenbaarheid, perceptie en het onderscheidend vermogen van je toekomstige merk. Het vormt je fundament en is cruciaal voor je brand strategy.

Zo kwamen deze brands aan hun naam:

  • Lego – komt van LEG GOdt wat Deens is voor goed spelen
  • Durex – DUrable – Reliable – EXcellence
  • Nivea – komt van Niveus wat Latijns is voor sneeuw
  • Q-viva – de Q staat voor Quallity en viva voor leven, kortweg: levenskwaliteit
  • Sonos – komt van het Latijnse Sonus wat geluid betekent
  • Anacura – ANAlyse (de core-business van dit medische labo) & CURAre=genezen (hun care-business)
  • Aldi – een samenvoeging van de founder ALbrecht en DIskont (Duits voor discounter)
  • Gentse Strop – dankt zijn naam aan de fiere Gentenaars, bijgenaamd “Stroppendragers”
  • Pepsi – diende eigenlijk om indigestie tegen te gaan ook wel dyspepsie genoemd wordt

Hoe bedenken we jouw nieuwe merknaam

Bij een namesearch gaan we nooit over één nacht ijs, tijdens een gesprek met jou en ons team duiken we meteen diep in de materie om veel mogelijk informatie te verzamelen voordat we de search aanvangen. Deze zoektocht gebeurt bij ons nooit door één persoon maar met een team om zo een uitgebreide en gevarieerde longlist te bekomen. Deze lijst heeft al meteen een url-check om te zien welke domeinnamen nog vrij zijn. Uit de long list destilleren we een shortlist die we optimaliseren en zullen presenteren aan jou.

Met of zonder baseline

Een baseline onder je logo kan bij het installeren van je merk een échte meerwaarde zijn omdat het direct kan verduidelijken wat je merk doet en waar het voor staat. Zo hebben wij bij de lancering van het nieuwe snackmerk Henny’s direct de baseline “No ordinary chickens” er aan gekoppeld, zodat de doelgroep meteen de link kon leggen met kippensnacks en dat het geen gewone snacks zijn, maar een gezondere, lekkerder kippensnack van A-kwaliteit.

Deponeren of niet?

Om er voor te zorgen dat toekomstige concurrenten niet dezelfde of soortgelijke naam komen, kan je er voor kiezen om je naam te deponeren en zo juridisch beter te beschermen. Na een eerste vooronderzoek wordt door classificatie de beschermingsomvang vastgelegd en kan je kiezen of je je merknaam in de Benelux, Europa of andere landen wereldwijd wilt deponeren. Dit klink relatief eenvoudig maar uit ervaring weten we dat er heel wat bij komt kijken, we staan je dan ook graag bij met raad en daad.

Op zoek naar een opmerkelijke merknaam?

Q-viva, Henny’s, Gentse Strop, Anacura, FarmChix… allemaal brandnames uit de IOTTA-stal die ondertussen gevestigde namen zijn geworden binnen hun branche. Dankzij onze brede ervaring met namesearches weten we hoe we klinkende namen naar boven kunnen toveren die perfect de waarden van uw product of dienst weerspiegelen. Wil je meer weten over onze namesearches? Vraag dan zeker je persoonlijke videopresentatie aan of contacteerJean-Louis voor meer informatie.

Benieuwd naar wat we voor jouw merk kunnen betekenen?

Ervaar echt meerwaarde.

Bezorg ons je gegevens en wij bezorgen jou een presentatie op maat.

Jouw branding naar een hoger niveau tillen?

Merkidentiteit

Jouw logo, jouw kleur, jouw brand

Packaging

Zorg dat men niet naast jouw product kan kijken

Beursstand

Jouw podium om de show te stelen