Merkidentiteit: De kern van jouw merk

Jouw merk is het grootste gedeelte van de dag niet actief in het hoofd van je doelgroep. Enkel wanneer een koopintentie zich voordoet, zullen er een paar merken tot ons keuzeproces doordringen. In hoeverre dit voor jouw merk het geval is wordt grotendeels bepaald door je merkidentiteit.

Merkidentiteit

Wat is een merkidentiteit?

De merkidentiteit, ook wel brand identity genoemd, is wat jouw merk onderscheidt van de eindeloze zee van concurrenten en laat je klanten zien wie je bent en wat ze kunnen verwachten van een samenwerking met jou. Het creëren van een sterke, herkenbare merkidentiteit is een van de belangrijkste aspecten van het opbouwen van een succesvolle zakelijke identity. Een sterke merkidentiteit zorgt ervoor dat bedrijven een duidelijke identiteit uitstralen naar hun doelgroep, waardoor je klanten het bedrijf herkennen en waarderen. Hoewel veel bedrijven een logo en een aantal huisstijlkleuren hebben, gaat een merkidentiteit veel verder dan dat. Het is de optelsom van de kern elementen van je merk die we ook wel de Distinctive Brand Assets noemen.

Een voorbeeld van de (visuele) DBA’s die wij vastlegden voor de merkidentiteit van Henny’s

Distinctive Brand Assets (DBA’s)

DBA’s zijn de kernelementen van je merk met al zijn eigenschappen en associaties die worden opgeroepen bij je doelgroep zelfs wanneer je merknaam niet wordt genoemd. Het omvat alle visuele elementen, zoals:

  • Logo & baseline
  • Kleurenpalet
  • Typografie
  • Visuele stijl

maar ook niet-visuele elementen, zoals tone-of-voice, jingles, de waarden en de bedrijfscultuur die een bedrijf overbrengt. Al deze elementen vormen de Distinctive Brand Assets. Volgens Dr Byron Sharp – Professor in Marketing Science – leiden de DBA’s ertoe dat een merk een dominantere positie krijgt in onze hersenen. Kortweg leidt dit ertoe dat we in koopsituaties sneller geneigd zijn aan dit merk te denken of – in het geval van ongeplande aankopen – een grotere kans dat spontaan ons oog erop valt.

Het belang van exposure voor jouw merkidentiteit

Het bestaan van je merkidentiteit valt of staat bij bekendheid, hoe meer exposure je merk krijgt des te hoger de brandrecognition. Om jouw merk te activeren in het hoofd van je consument bij het aankoopproces zijn er gemiddeld 5 tot 7 merkimpressies nodig. Hiermee bekomt je merk een peripheral position en zeker nog geen top-of-mind position bij je doelgroep. Hou er ook rekening mee dat iedere afzondelijke DBA zijn eigen “fame distribution” heeft, zo bouwt een logo vrij snel fame op, een slogan of jingle daarentegen is al iets lastiger en vereisen meerdere campagnegolven om een sterke brandassociation op te bouwen. Abstractere DBA’s zoals kleur en lettertype hebben nog meer tijd nodig om fame op te bouwen.

Hoe bouw je een sterke merkidentiteit uit?

Een sterke merkidentiteit bouwen is geen gemakkelijke taak. Het kost tijd en moeite om een ​​merk te ontwikkelen dat aanspreekt bij de doelgroep en een blijvende indruk achterlaat. Hier zijn 5 stappen die je kunt nemen om een ​​sterke merkidentiteit op te bouwen:

1 Definieer je merk

Definieer wat je merk uniek maakt en waar je voor staat. Dit zal helpen bij het bepalen van de kernwaarden en het opstellen van de missieverklaring.

2 Ontwikkel een visuele stijl

Creëer een visuele stijl die past bij je merk en doelgroep. Dit omvat het kiezen van een kleurenpalet, typografie en afbeeldingen.

3 Creëer een tone of voice

Ontwikkel een tone of voice die aansluit bij je merk en doelgroep. Dit omvat de toon en het taalgebruik dat wordt gebruikt in de communicatie van het bedrijf.

4 Bouw een online aanwezigheid op

Een sterke online aanwezigheid is cruciaal voor het opbouwen van een sterke merkidentiteit. Zorg ervoor dat je website en sociale media-accounts consistent zijn met de visuele stijl en tone-of-voice.

5 Wees consistent

Verandering van spijs doet eten, een uitspraak die we hier wel eens horen van brandmanagers, hoewel we dit creatief toejuichen is dit absoluut niet van toepassing op je merkidentiteit. Weersta aan de verleiding om na anderhalf jaar verschillende DBA’s van je merk te heruitvinden of overboord te gooien, want het duurt jaren om DBA’s te installeren die een sterke brandrecognition hebben. En dat is van groot belang, want sterke DBA’s kunnen dienen als springplank om sneller nieuwe brand assets te introduceren om je merk relevant te houden. Want hoe groter het geheugennetwerk van je merk, des te gemakkelijker er additionele associaties aan vast blijven kleven; dit is het sneeuwbaleffect van brand assets. Gun je merkidentiteit dus de tijd om volwassen te worden in zijn fame en uniqueness.

Maak je merkidentiteit futureproof door monitoring

Dus in plaats van je merkidentiteit overhoop te gooien raden wij aan om een monitoring te doen van de bestaande merkidentiteit en haar DBA’s om een objectief beeld te bekomen welke key zijn voor de brandrecognition van jouw merk. Dit zijn de assets waar we voorzichtig mee om moeten springen, kleine aanpassingen en opfrissingen zijn toegestaan maar mogen geen afbreuk doen aan de fame en uniqueness van de asset. Andere brand assets die niet of nauwelijks bijdragen aan de brandrecognition moeten uiteraard wel aangepast worden naar de tijdsgeest zoals bijvoorbeeld een nieuwe slogan of door toevoeging van een nieuwe secundaire kleur bij de uitbreiding van je product line-up.

Bij de merkontwikkeling van Q-viva werd bij het ontwerpproces al rekening gehouden met toekomstige uitbreiding van de product line-up in flacon en tube-vorm om te zien of de DBA’s stand hielden

Vertrouw op de professionals

Een merk uitbouwen doe je niet zomaar maar vergt ervaring, kennis en inzicht in de markt. Met succesvolle merk introducties zoals Gentse Strop, Q-viva, Anacura, Prima Mundo en Henny’s zit branddevelopment ingebakken in ons DNA. Wij creëren jouw merkidentiteit die een perfecte reflectie vormt van jouw merk met contrastvolle DBA’s die je ver boven je concurrentie doen uitspringen. Vraag je persoonlijke videopresentatie aan of contacteer Jean-Louis voor een ontmoeting met ons team en ontdek wat we voor jouw (toekomstige) brand kunnen betekenen.

Benieuwd naar wat we voor jouw merk kunnen betekenen?

Ervaar echt meerwaarde.

Bezorg ons je gegevens en wij bezorgen jou een presentatie op maat.

Jouw branding naar een hoger niveau tillen?

Merknaam

Een goede naam is ooo… zo cruciaal

Packaging

Zorg dat men niet naast jouw product kan kijken

Beursstand

Jouw podium om de show te stelen