Merkactivatie: hoe je merk succesvol te activeren

Het succes van je merk wordt bepaald door hoe goed het wordt herkend en gewaardeerd door je doelgroep. Daarom kan merkactivatie een cruciale rol spelen in het opbouwen én versterken van jouw merkbeeld, breng je merk dichter bij je doelgroep, zorg voor interactie en bezorg ze een unieke ervaring.

Wat is merkactivatie precies?

Merkactivatie is een marketingtechniek waarbij je als bedrijf de bekendheid, perceptie en loyaliteit van je merk bij je doelgroep probeert te verhogen. Dit kan je doen via verschillende marketing- en communicatieactiviteiten zoals: sterke aanwezigheid op sociale media, SEO, SEA, online en offline campagnes, beursdeelnames, sponsorships, promotiemateriaal, influencer marketing…

Merkactivatie Henny's event

De Coca-cola “Share a coke”-campagne, waarbij populaire namen op de flesjes stonden gedrukt, zorgde voor een toename van 15% op de verkoop.

Merkactivatie Coca-Cola

Waarom is merkactivatie belangrijk?

Merkactivatie helpt je bedrijf of merk bij het ontwikkelen van een sterk en onderscheidend beeld bij je doelgroep. Hierdoor kan je je duidelijker onderscheiden van de concurrentie en word je merk beter herkend door je doelgroep. Vanzelfsprekend zorg je dan ook best voor een sterke, duidelijke brand identity, maar ook packaging en een herkenbare content-stijl (zowel visueel: je grafische stijl, foto’s, video…, als qua teksten) zodat je je eigen stempel kan drukken. Door voor een unieke ervaring te zorgen en je doelgroep te blijven inspireren en aan te zetten tot interactie, blijf je top-of-mind. Dit leidt niet alleen tot een toename van de naamsbekendheid, maar ook tot een verbetering van het imago van je merk en bovenal de activatie van jouw product of dienst in termen van sales.

Hoe creëer je een succesvolle merkactivatie strategie?

  1. Bepaal duidelijk wat je wilt bereiken met je merkactivatie en wie je wilt bereiken. Dit zal helpen bij het maken van strategische keuzes en het kiezen van de juiste communicatiemiddelen.

  2. Kies de communicatiemiddelen die je het best kan gebruiken bij je merkactivatie, zoals social media, videomarketing, outdoor reclame, online advertising, radio, tv, Point Of Sales-materiaal, workshops, beursdeelnames, promoteams, eventsponsoring, influencer marketing… Kies de communicatiemiddelen die het beste passen bij je sector, het decision making proces, je doelen en je doelgroep(en).

  3. Creëer een consistent verhaal dat aansluit bij het beeld dat je als merk wil uitstralen. Laat dit in alle communicatie-uitingen doorlopen, zodat je merkbeeld sterk en herkenbaar blijft.

  4. Meet en evalueer je resultaten. En… stuur gerust bij waar nodig. Niemand is helderziende, maar je kan het wel steeds helderder zien!

Hoe zet je merkactivatie in?

Er zijn verschillende manieren hoe je merkactivatie succesvol kunt inzetten om jouw merk te laten shinen. Het is belangrijk om te bepalen waarop je wilt focussen of waarmee je wilt experimenteren. We zullen er een paar voor je opsommen:

1. Contentmarketing

Door het regelmatig creëren en delen van waardevolle inhoud met je doelgroep. Laat zien dat je een echte expert bent in je vakgebied, verbind je doelgroep met je merk en kom er gegarandeerd sterker uit.

2. Beurzen, webinars, events…

Ze bieden een unieke kans om jouw merk te presenteren en te verbinden met je doelgroep. Of het nu gaat om een webinar, beursdeelname, opendeurdagen, conferentie of een ander evenement, het bied je de mogelijkheid om je merk te laten zien en een persoonlijke connectie te maken met je doelgroep.

3. Je eigen website

Je website is ronduit thuiskomen voor een (potentiële) klant. daar moet de hele beleving samenvallen, moet hij/zij/x in één oogopslag duidelijk zien wat je concrete aanbod is, waar je voor staat én moet dat herkenbaar doorlopen vanuit de eerdere communicatie die hen tot bij je website heeft geleid. Van hieruit leid je je klant naar concrete stappen, zoals effectief bestellen voor een webshop, een afspraak maken voor een gesprek of doorverwijzen naar een dealer, winkel of kantoor…

4. Sociale media

Biedt een platform om jouw merk te presenteren en te verbinden met je doelgroep. Of het nu gaat om het delen van inhoud, het uitvoeren van sociale media-campagnes of het onderhouden van interactie met je volgers, sociale media biedt veel mogelijkheden voor merkactivatie.

5. Sponsoring

Ook een interessante manier om je merk zichtbaar te maken bij je doelgroep, uiteraard op voorwaarde dat je het slim koppelt aan je product of dienst, de visibiliteit ervan indachtig blijft en het voldoende integreert en optimaal benut in je hele merkactivatie. Door sponsoring zorg je ervoor dat je doelgroep een positieve associatie legt tussen hetgeen je sponsort en jouw merk.

6. Influencer marketing

We maken gebruik van de zogenaamde “beïnvloeders” met een groot bereik om je merk onder de aandacht te brengen van een specifieke doelgroep. Dit kan een effectieve manier zijn om je merk te versterken en zo nieuwe klanten aan te trekken.

Merkactivatie Porto Cruz

De ideale mediamix voor je merkactivatie

Je merkt het wellicht al, een merkactivatie is tegenwoordig meer dan alleen een losse campagne. Het is eerder een aanpak die zich over verschillende kanalen uitspreidt om zo écht activerend te zijn en in meerdere middelen tot uiting komt. Om een voorbeeld te geven je kan een event organiseren om een nieuw product te presenteren, maar je gaat dit ook combineren met bv. e-mailmarketing, promotiemateriaal, social media enz. om dat momentum echt optimaal te benutten. Gelukkig weten wij dankzij onze geïntegreerde aanpak wel weet met de verschillende communicatiemiddelen en hoe alles op elkaar af te stemmen. Wil jij merkactivatie opzetten die echt rendeert? Zoek je een communicatiebureau die je zowel strategisch als in de uitvoering kan ondersteunen? Dan zijn wij de ideale partner! Contacteer ons gerust voor een vrijblijvend, maar inspirerend gesprek over jouw merkactivatie.

Benieuwd naar wat we voor jouw merk kunnen betekenen?

Ervaar echt meerwaarde.

Bezorg ons je gegevens en wij bezorgen jou een presentatie op maat.

Jouw strategie naar een hoger niveau tillen?

Merkstrategie

Een solide fundering voor jouw bedrijf

Customer journey

De reis van jouw klant

Productlancering

Klaar om de wereld te veroveren!