Merkstrategie: je merk optimaal positioneren

Een uitgedachte merkstrategie helpt je bedrijf om de doelstellingen te behalen en zich te onderscheiden ten opzichte van concurrenten. Of het dus iets oplevert om te investeren in een goede merkstrategie? ’t Zal wel zijn! Het is hét fundament van je marketing- en communicatieaanpak.

Merkstrategie
Wat is een merkstrategie

Wat is een merkstrategie precies?

Een merkstrategie is een langetermijnplan dat bepaalt hoe je je als merk wilt profileren en welke doelstellingen je wilt behalen. Het is het geheel van je merkwaarden, merkbelofte, merkpositionering en natuurlijk je merkidentiteit. Door deze te bepalen zorg je ervoor dat je deze correct en consistent kan hanteren in je marketing- en communicatieaanpak. Samen brengen we alles in kaart en stellen we een plan op om effectief en zo efficiënt mogelijk te communiceren naar je verschillende doelgroepen toe. Zo tillen we vanuit een sterke basis je merk naar een hoger niveau.

77% van de consumenten koopt van merken die dezelfde waarden delen als zichzelf.

Waarom is een goede merkstrategie belangrijk?

We haalden al aan dat de uitstraling en positionering van je merk belangrijk is, het zorgt voor consistentie en onderscheiding. Een doordachte merkstrategie helpt ook om de juiste marketing- en communicatie-inspanningen te selecteren, je doelgroepen te bepalen en de communicatiekanalen uit te kiezen. Het kan een bedrijf ook in staat stellen om zich aan te passen aan veranderende marktomstandigheden en om groei, duurzaamheid of andere doelstellingen aanhoudend te realiseren.

IOTTA bureaupresentatie
WHY
Purpose
WHO
Values
HOW
Process
WHAT
Product/Service
WHERE/WHEN
Channels

Hoe bepaal je je merkstrategie?

Om je merkstrategie te bepalen volgen we een zorgvuldig proces, waarbij we onder andere volgende cruciale basisvragen beantwoorden:

  • Wat zijn de doelstellingen van je merk?
  • Wat zijn de USP’s (unique selling proposition) van je dienst/product? 
  • Wie zijn je klanten/prospects vandaag? En morgen? Wat is je doelgroep? Wat heeft je ideale klant nodig?
  • Wie zijn je grootste concurrenten?
  • Welke elementen zijn bepalend voor het rendement voor je merk/producten?
  • Hoe zorg je dat je klanten betrokken raken bij je merk? Hoe ga je als merk communiceren met je klanten?

Merkidentiteit

Een sterk merk springt er niet alleen strategisch bovenuit, maar ook visueel. We kijken of alle elementen aanwezig zijn om je merk met creatieve concepten en campagnes te ondersteunen. Voor we onze creatieve geesten loslaten op je merkverhaal, kijken we of je merkidentiteit niet beter af is met een rebranding. Bij een productlancering of namesearch beginnen we sowieso vanaf een wit blad en stellen we enkele sterke logo’s, bijhorende merkkleuren, een baseline… kortom een doordachte brand identity voor die perfect past bij je merk.

Merkidentiteit Henny's
Merkstrategie merkpositionering

Positionering

Dagelijks worden mensen overladen door tot wel 3000 commerciële prikkels. Door deze overvloed gaat men deze snel beginnen te negeren, denk bijvoorbeeld aan hoe we allemaal aan banner blindness lijden. Daarom is een unieke visuele merkpositionering van goudwaarde. Bij zo’n merkpositionering creëren we naast stopping power ook een positieve perceptie en een sterke verbondenheid met de doelgroep. Vaak koppelen we deze aan de juiste emotionele associaties en behoeftes van je doelgroep.

Uit onderzoek blijkt dat 77% van de consumenten eerder van merken zullen kopen die dezelfde waarden delen als zichzelf, niet te onderschatten dus! Maar een goede merkstrategie laat ook toe deze te laten evolueren in de tijd en mee te gaan met trends, zonder z’n kernwaarden te verliezen. Vanuit onze geïntegreerde aanpak weten we bij IOTTA als geen ander, hoe zo’n future proof merkenstrategie te ontwikkelen.

Onze aanpak voor jouw merkstrategie?

Elke merkstrategie maken we uniek! Hoe wil je anders als merk boven je concurrenten uitstijgen? Dat is hét doel van iedere samenwerking: onze klanten laten shinen. Daarvoor duiken we in jouw business. We bekijken samen jouw aanbod, bestaande en potentiële doelgroepen en afzetmarkten, digitale integratie, concurrentiepositie, de ontwikkelingen in je branche, je bedrijfsstrategie, enz. Dat doen we in alle confidentialiteit en in hecht partnership.

Want dat zijn we voor élk van onze klanten, echte partners. We zoeken, vinden en/of ontwikkelen alle parameters om een dijk van een merkenstrategie voor je neer te zetten en succesvolle communicatie te realiseren. Contacteer Jean-Louis voor een ontmoeting met ons team en ontdek we hoe we de jouw merkstrategie kunnen laten renderen.

Merkstrategie aanpak

Benieuwd naar wat we voor jouw merk kunnen betekenen?

Ervaar echt meerwaarde.

Bezorg ons je gegevens en wij bezorgen jou een presentatie op maat.

Jouw strategie naar een hoger niveau tillen?

Customer journey

De reis van jouw klant

Merkactivatie

De weg naar maximale exposure

Productlancering

Klaar om de wereld te veroveren!